1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН

 Автор: Мика Сийминеен
Източник FREI News

Днес отварям новинарските хранилки и виждам следнате новина, която ми дава надежда, че все пак може би на този свят има надежди за по-добро бъдеще, в което една от най-страшните болести, които убиват хората може би ще бъде преодоляна.
ООН: Напредък в лечението на СПИН в Африка
Звучи прекрасно, ако това е вярно, че все повече хора имат възможността да получат лечение срещу това заболяване, което неизвестно как се е появило през края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век.
Никой не знае произхода на СПИН. Никой и до днес си няма представа как така това заболяване е възникнало, нито пък къде е възникнало то.

Ако потърсим в Уикипедия, ще видим следната статия, която дава следното твърдение:
“Филогенетичните изследвания показват, че ХИВ се появява в западната част на Централна Африка в края на 19 век или началото на 20 век. СПИН е описан за първи път в Съединените щати през 1981 година, неговият причинител ХИВ е изолиран две години по-късно от екип на Института „Пастьор“, ръководен от Люк Монтание, а начинът му на действие е открит малко по-късно от Робърт Гало в Университета на Мериленд.”

Само, че дали това е вярно?
Аз не съм особено убеден в подобно твърдение, но донякъде мога да се съглася, защото връзката между причинителя на СПИН, вируса ХИВ и причинителя на маймунския СПИН в Африка /това е заболяване, което не се развива у хората, а само у някои видове маймуни/

Ако прочетем на страницата на РИОКОЗ ще видим следното твърдение за произхода на заболяването:
„Вирусът на заболяването е открит през 1983 г. едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Франция от Монтание, и от Гало в САЩ. През 1986 г. е възприето вируса на СПИН да се нарича ХИВ. Вирусът на СПИН принадлежи към групата на РНК вирусите. Предполага се, че е произлязал от маймунския имуннодифицитен вирус СИВ, носител на който са зелените африкански маймуни.”

Само, че аз не мога да се съглася с гореспоменатото търдение, че аз по бих се съгласил с мнението изказано във филма „ПРОИЗХОДЪТ НА СПИН“  (THE ORIGINS OF AIDS, 2004), отколкото с твърдението, че вируса може да мутира сам в толкова различна от изходната форма за толкова кратко време. По-скоро е станало с човешка помощ.
Все пак трябва да се отчете, че въпреки сходството между СИВ и ХИВ вируса, това са два съвсем различни вируса, които макар и да имат общи свойства и произход са две съвсем различни неща.
Филма можете да изтеглите от ТУК , а също така и от ТУК.

„Kак СПИН е бил изкуствено предизвикан и разпространен чрез полиоваксината, как са били използвани маймунски органи и кръв за нейното производство, как маймунският вирус на шимпанзето – SIV (Simian Immunodeficiency Virus – маймунски имунодефицитен вирус), заразява големи популации в Африка чрез ваксините и провежданите масови ваксинационни кампании срещу полиомиелит, как и до ден-днешен фармацевтичните компании продължават да използват маймунски органи в производството на полиоваксината, давана на милиони деца по света – това са само някои от най-важните разкрития на разтърсващия док. филм „Произходът на СПИН“!”

Въпреки твърденията, че СПИН е възникнал в Африка, то трябва да се отбележи, че най-ранните известни наистина достоверни случаи на заболяването са регистрирани в САЩ, това може да видим в статията на МЗ, която е посветена на заболяването:
„Първите случаи на СПИН са открити в САЩ през 1979 година при 11 млади мъже – хомосексуалисти, заболели едновременно от злокачественно протичащ сарком на Капоши и пневмоцистна пневмония, а първите съобщения са от 1981 г. на американски автори от различни райони на САЩ.”
Само, че са забравили да споменат, че ВСИЧКИ, които са сред първите регистрирани заболели са били от една единствена географска точка на планетата, която не е в Африка, а в САЩ “Това е квартал „Кастро” в Сан Франциско. Едно от най-оживените места на гей общността. Квартал „Кастро” е символ на гей правата и сексуалната свобода. Докато общността не става жертва на неизвестна болест. Тя води до бързата смърт на стотици хора.

Дон Франсис е правителствен учен и пръв обръща внимание на този факт.”
Из „The Hunt for the AIDS Vaccine”, BBC, Horizont (2003)
Това навежда на една друга мисъл, която е много правдоподобна, ако се замисли човек.
При мен преди години възникна мисълта, че ХИВ вируса е създаден като заболяване предназначено за военно приложение.

Тази идея  не мога да я отхвърля с лека ръка, защото на мен ми звучи изключително правдоподобна.
Военното приложение на различните заразоносители не е от вчера или от оня ден.
Още в далечното минало, пълководците са прилагали метода на биологичната война, като са хвърляли през крепостните стени на обсадените градове трупове на прокажени или на хора починали от чума или друго остро заразно заболяване.

Преди Втората световна война, докато по цял свят се разработват химически оръжия, Япония създава цял институт за водене на бактерологична война (Звено 731), който се е намирал в Манджурия. Япония е първата страна, която започва целенасочени разработки в тази област.
Повече информация за Звено 731 можете да намерите на следните адреси:
http://www.ww2pacific.com/unit731.html ,http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731 ,ttp://www.fas.org/nuke/guide/japan/bw/
http://www.damninteresting.com/ww2-japans-secret-biological-weapons-program/
След ВСВ, по времето на Студената война всички големи играчи от глобалната политика започват да разработват различни методи за бактериологична война, които включват най-различни видове биологични оръжия.

Какво разбираме под термина „Биологично оръжие”?
Отговор на това може да намерим в тази кратка статия в Уикипедия:
„Биологично оръжие се наричат организми (бактерии, вируси или други болестотворни организми) или природни токсини, използвани като оръжие с цел да се убие, нарани или направи по друг начин противника неспособен да воюва.

Тъй като биологическото оръжие обикновено е предназначено да въздейства върху голям брой хора и трудно се поддава на контрол, то се счита за оръжие за масово унищожение. Прилагането, разработването и производството му са забранени с Женевския протокол от 1925 и Конвенцията на ООН от 1972 г”
От няколко години се питам защо в Африка има толкова много болни от това заболяване хора, а не да речем в Индия или някъде другаде, където има сходни битови условия?

Ако заболяването, след като е тръгнало от САЩ (това не е мое предположение) и уж се е разпространявало на случаен принцип, тогава би трябвало да бъде равномерно разпространено по целия свят, както става с всички заболявания, които нямат лечение или са късно откриваеми.
Дали не е привнесено изкуствено? Дали фармацефтичните компании или военни експерименти не са причината да има толкова голяма концентрация на заболели в точно определени региони?
Защо 2/3 от заразените са в Африка, южно от Сахара?
Каквото ще да се твърди, ако заболяването беше възникнало в района и, за който се твърди, то до сега местните жители или щяха да са измрели или да развият резистентност към заболяването.
Дали наистина моите предположения за последствия от експерименти не са достоверни?
Дали филма „ПРОИЗХОДЪТ НА СПИН“  не е удар в десятката за произхода на заболяването?Само, че СПИН не се предава през перорален път, за това не мога да се съглася с твърдението, че полиомиелитната ваксина, която се дава през устата е причина за заболяването, по-вероятно да са инжекции, които са слагани на определени групи хора и то преднамерено.
А има и едно друго твърдение, което хич не е за пренебрегване, че не всичко, което се нарича СПИН е причинено от ХИВ.

„Инфекцията се диагностицира предимно чрез кръвен тест. Той се базира на факта, че при инфекция с ХИВ в организма се изработват антитела. Ако такива антитела бъдат открити, се правят допълнителни уточняващи тестове.”
Поне на теория всичко изглежда наред. Прави се кръвен тест и се откриват антитела.
Вярно, но в много случаи за серопозитивни се обявяват хора, които не са и обратното.
Къде е проблема с диагностиката?
Проблема е, че няма пряк тест, който да може да идентефицира наличието на ХИВ в човешкия организъм.
В миналото имаше разработки на БАН, които бяха създали блиц-скриниг за самия вирус и го откриваха със 100% сигурност, независимо от това дали изследвания се е заразил пред часове или преди месеци.
Но днес такъв тест няма, защото у нас, непосредствено след падането на социализма премахнаха лабораториите, които правеха разработките. Премахнаха изследванията за заболявания на ГККП-тата, защото те били в нарушение на човешките права. Премахнаха и задължителните изследвания на населението, които бяха именно с  цел неразпространение на опасните заболявания.
Днес реално няма здравен контрол. Не казвам, че трява да изолираме болните или заразените. Просто е добре човек да е наясно с това какво е здравословното му състояние и да може да вземе мерки навреме. Също така, той няма да предаде заразата поради незнание.

Информирания човек ще си даде сметка за своето състояние и ще опази близките си от заболяването, като взема нужните за това мерки.
Но да се върна към твърдението, че СПИН има не един, а множество причинители, които дават сходни за теста антитела. Точно това е идеята, за която говори филма „Другата страна на СПИН“ (The Other Side Of AIDS  (2004) )

„След 20 години и повече от 150 милиарда долара федерални инвестиции в проучвания, учените още не могат да обяснят как ХИВ причинява СПИН. Милиони хора са обявени за ХИВ-позитивни чрез тестове, които в действителност не могат да открият вируса. Последните лекарства срещу СПИН вземат повече жертви, отколкото самият СПИН. Един експерт предлага виждането, че причината и лечението за СПИН са толкова близо, колкото е нашата готовност за проучване на нови идеи. От друга страна според виден изследовател на СПИН всеки, подлагащ на съмнение ХИВ като причина за СПИН, е виновен за причиняване на смърт и трябва да иде в затвора. Трябва ли защитниците на СПИН да имат властта да млъкне научния дебат? Дали спасяването на репутация е станало по-важно от спасяването на живот?”
Ако изгледате филма ще видите различни позиции по темата, която той разглежа.
Още информация за филма вижте ТУК

ДАЛИ СПИН Е ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ ИЛИ НЕ?
ДАЛИ СИВ, НАИСТИНА Е ИЗХОДНИЯ ГЕН ЗА ХИВ?
ИСТИНСКИЯ ПРОИЗХОД НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?
ИМА ЛИ ИСТИНСКО ЛЕЧЕНИЕ ЗА СПИН ИЛИ ВСИЧКО, КОЕТО СЕ ПРАВИ Е САМО, ЗАЩОТО ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ ТЪРСЯТ ПЕЧАЛБА И НАЧИН ДА СИ ОПАЗЯТ РЕПУТАЦИЯТА?

“На лов за ваксина срещу СПИН” (The Hunt for the AIDS Vaccine (2003))
„Хоризонт” разказва микробиологична детективска история, в която някои от най-добрите специалисти в областта на науката са били изправени срещу най-необикновените научни грешки, които света някога е виждал. През 1984 г. било открито, че ХИВ е причината за СПИН. В началото направили уверени прогнози , че
ще бъде създаде ваксина, готова за тестване само след две години.
Тогава са били докладвани 1292 смъртни случая, причинени от СПИН. Днес цифрата е 25 милиона починали. До 2010 година се очертава да има 85 милиона заразявания и 70 милиона починали от заболяването.

След 20 години търсене, все още не се вижда светлината в края на тунела и ваксина за това за СПИН няма.
Въпреки работата на блестящите научни работници, щом бъде създадена няква ваксина, вируса на СПИН рязко мутира и тя става абсолютно безполезна.
Огромни финансови средства и всеотдайния труд на учение за решаването на този жизнено важен за
човечеството въпрос пропадат и водят до горчиви разочарования и отчаяност, понеже всяко забавяне на така необходимата ваксина води до нови смъртни случаи.
Въпреки работата с невероятна сложност и амбицията на толкова много блестящи учени разработките са постоянно  осуетени. Точно, ккогато по една ваксина си струва да се работи, вируса на СПИН се променя, и десет до петнадесет години работа и милиони лири, отиват в канала. Тези горчиви разочарования са само в съчетание с човешката отчаяност и спешността на работата.
Това е история, в която зловещия часовник на смъртта тиктака, а учените са безпомощни да го спрат
към дадения момент.
http://kolibka.com/download.php?mid=6446 – Филма
http://kolibka.com/download.php?sid=6446   – субтитрите
За съжаление и до днес няма никакво решение с превенцията на ХИВ. Близо 30 години изследвания не са дали желания резултат.

Всичките усилия за намиране на ваксина са неуспешни. Ако една ваксина е успешна при животни, то при хората може да се окаже пагубна, защото вируса ХИВ не е вируса СИВ.
СИВ поразява само и единствено маймуни, а ХИВ поразява хора и маймуни от семейство Hominidae, или казано с по-прости думи човекоподобни маймуни, които са най-близко до хората в генетично отношение. Към момента експерименти се правят и върху лабораторни мишки.

Основния проблем е, че вируса на ХИВ е изключително бързо мутиращ и не може да се предвиди в каква насока ще се промени. Промените у него стават толкова бързо, че няма начин да се направи ваксина, която да работи при всички щамове.
Дали в бъдеще ще има ваксина срещу СПИН?
Дали някога ще придобием естествен имунитет срещу заболяването?
На тези въпроси не може да се даде еднозначен отговор, защото към момента никой, даже и най-големите умове на човечеството нямат ясен отговор как вируса успява да се променя толкова бързо. На какво се дължи неговата висока степен на адаптивност спрямо промените, на които е изложен.
Аз лично се надявам, че все някога ще бъде намерен механизъм за преодоляването на пандемията от СПИН или че хората ще развият резистентност към заболяването.
Може би един ден, някой ще намери вярното решение на проблема.
Но докато се намери решение на проблема СПИН, човечеството ще даде още милиони жертви, което ме натъжава.
Въпреки неуспехите за борбата с това страшно заболяване, аз се надявам, че някой ден ще има лечение и ваксини срещу него.

Ако проблема СПИН, който е сериозна заполаха за човешкото съществуване ви вълнува, тогава гледайте споменатите от мен филми, който разглеждат въпроса от чисто човешка гледна точка.
В заключение ще кажа, че ако искаме проблема с това заболяване да бъде решен, учените трябва да обединят сили и да се борят заедно.
Трябва да се превъзмогнат всякакви национални различия, икономически интереси или търсене на каквито и да е облаги от когото и да било.
Глобалния проблем със СПИН може да бъде решен само с общи усилия, безкористност, всеотдайност и без никакви сметки за печалбарство.
Когато се намерят ваксина и лечение срещу СПИН, тогава деня в който е намерено решението ще бъде един от най-щастливите дни за човечеството.

Още новини по темата лечение на  СПИН
По-малко заразени с ХИВ/СПИН у нас
Учени откриха как да „обезоръжат“ вируса на СПИН
Надежди за лечението на СПИН
Броят на заразените със СПИН млади хора в Африка намалява
Експериментална „ядлива“ ваксина срещу СПИН

Други линкове:
Синдром на придобитата имунна недостатъчност
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 2008 – 2015 година

1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

01.12.2011

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s