ДЪРЖАВАТА Е В ХАОС, НО ВСИЧКО Е ТОЧНО!

Понеделник – Седмичен обзор за 27.11.2023 – 03.12.2023

Автор: Мика Сийминеен


Газът скочи за кой ли път!
На пръв поглед скокът на цената с 6,5% не е висок. В действителност е МНОГО висок. Като се вземе предвид, че повлича след себе си цените на всичко, за което може да се сетите.
Като се започна хляба и се стигне до парното.
КЕВР одавна не регулират нищо освен заплатите си. За съжаление, техните заплати са като на политиците и една камара мениджъри –  неоправдано високи.

***

ИЗПИЛкомът (не е грешка) на БФС приел бил оставката на Борислав Михайлов. Много важно!
Това няма да промени нищо. Футболистите от националната гарнитура няма да заиграят по-добре от преди това.

В спорта се иска освен ръководство да има и спортисти.

Аз от футбол не разбирам, но даже и на мен, който съм далеч от този спорт ми е ясно, че за да има победи на националния отбор, трябва да има кой да играе.

Националите по карате взеха медали на световните в Япония и Гърция. Това пак е благодарение на спортистите. И не без помощта на БФШК, където за разлика от БФС си вършат работата.  Аз не съм експерт по карате, но някои неща се виждат от далеч.

Вижте шахмата. Той е доказателство, че когато федерациите не работят, спортистите могат да постигнат високи резултати.  Една камара федерации (цели шест!), които си барат атрибутите за полова принадлежност, но това не пречи българските шахматистки да постигнат невиждани до сега успехи на нашенски спортистки в този спорт.
И от шах не разбирам, но резултатите говорят повече от разбирачеството.

Аз съм прост човек. Вярвам на резултатите, а не на организационните брътвежи.

***

В София забраниха в „малкия ринг“, каквото и да означава това да влизат стари автомобили.
Не, че това ще подобри чистотата на въздуха в столицата. 
В града, мръсният въздух е резултат повече от мръсните улици и презастрояването, преграждащо теченията, но това няма да се отрази от Столичния общински съвет, в който както се вижда са се настанили люде, които повече мислят за гешефти и далаверки, отколкото за това какво трябва да се направи, за да се подобрят нещата. Жив пример за това е, че още не са си избрали председател. Не за друго, а заради борбата за кокала.

В същото време вятърът доказа, че единственото опасно нещо на паметника на Съветската армия е оградата, която му сложиха Трайчо Трайков и Борис Бонев.
Една ограда не могат да направят като хората, но бързат памтници да рушат.
Точно като един дето можеше да го погребем у Мавзолея, когато се гътна, ама той го беше бутнал още през 1999-та, та сега на гроба му пикат кучета и неинтегрируеми маргинали.


***

Държавата е в хаос, но иначе всичко е наред!
Бюджетът за 2024-та е писан от хора, които нямат досег с реалността. В това няма нищо ново.
Политиците не желаят да видят един простичък факт: Само с данъци, такси и глоби не става. Трябва си и инвестиция в икономиката. И от там да идват приходи в държавата.

Кокорчо бил искал да продава земите от ДФ „Земеделие“. Президентът го разкри, а оня започна да се оправдава, че това било фалшива информация. Фалшивата информация се оказа истина. Разпродажбата на държавна земя е безумие, но явно някои индивиди са искали да се облажат за сметка на държавата.

***

И бизнесът не спи!
Най-вече онези бизнесмени, които приоватизираха държавата и се изживяват като робовладелци.
А политиците като едни труженички на спазарените ласки му помагат да държи хората в мизерия.  
МРЗ от Нова година става цели 933 лв. Бруто!
Реално МРЗ ще е значително по-ниска.
Извадете към 210 лв от тази сума и получавате реалната. 723 лв.

<< Решението бе взето още през октомври със 159 гласа „за“ от страна на ГЕРБ, ПП, ДПС, БСП и „Български възход“. 44 депутати от „Възраждане“ и ДБ гласуваха „въздържал се“. >>

Направо не разбирам как голяма част от работещите в България ще похарчат толкова големи суми… Суми, които в действителност няма да им стигнат дори и за най-належащи нужди.
Реалното покачване на цените е с доста повече от тези 19,6%, които някои хора наричат „колосално увеличение на доходите“.

С интерес бих набюдавал как политиците и бизнесмените (и бизнедамите- също), които от десетилетия най-много реват срещу вдигането на МРЗ и умишлено държат служителите  си в мизерия живеят със сумата от 723 лв.

***

Според  проучване на „WorkTalent“
30% са откровени, че не им стигат наличните средства и не могат да спестят нищо
21% споделят, че спестяват една четвърт от заплатата си
14% казват, че заделят колкото успеят, не е фиксирана сума
14% признават, че не всеки месец успяват да спестяват
8% оставят настрана 10% от възнаграждението си
5% заделят 15% от доходите си
5% заделят 20% от месечния си доход
3% трудно спестяват, но споделят че поне 5% са задължителни за непредвидени нужди

Тези резултати не може да се считат за отражение на ситуацията в страната, защото анкетата е проведена некоректно. Реалната ситуация е още по-лоша.
Статистиката, ако се прочете правилно показва, че реално погледнато средно за странната доходите от работна заплата за тримесечие на 2023 година възлизат на 858,87 лв месечно

***

Цените на плодовете и зеленчуците отново летят.
Инфлация обаче намало.
Може би съдят по това, че ремонтиран път във Варна пропадна. Точно като доходите на народонаселението.
Сигурно според някои проучватели на общественото мнение  пропадането на пътя компенсира скока на цените.

***

В Благоевград нападнали трима охранители, за да ограбят инкасото.
Един от тях е бил прострелян и е в критично състояние. Той е транспортиран във Военномедицинска академия в София.

Интересно ми е дали охранителната фирма  „VIP Security“ (съдейки по снимките в пресата) ще поеме лечението на пострадалия си служител или босовете ѝ ще си питат ушите, както често се случва при подобни инциденти в Европа?

В едно недотам далечно време, гавазите щяха да са започнали издирване на тия обирджии и като ги изловят, първо да са им им треснали един хубав бой преди да ги дадат на джандарите.

***

Сензация стана и това, че огромен глиган осъмна тази сутрин в пловдивския квартал „Захарна фабрика“. Хора, които живеят в блоковете в района сутринта с изненада се натъкнали на новия си „съсед“. Той кротко закусил край кофите за боклук, а след това се заровил в шумата в междублоковото пространство и заспал под лъчите на декемврийското слънце. 
Аз първоначално си помислих, че Глиги се евърнал след наемничеството в Украйна или иде реч я за   Пеевски, я за Мирчев, а то наистина било диво животно.
Извинявам се на животното.

***

От „Телеграф“ разбираме, че чалгаджииките масово записвали да учат висше образование. Някои имали по две-три висши, а една имала цели пет.
Лошо няма.
Проблемът е, че аудиторията им се състои предимни от хора, които едва сричат.
Още по-лошото е, че някои от фенките им си мислят, че за да завършат „вишо“ е нужно да са експертки по минетите в клозетите на чалгатеките.  

Вашият коментар